Contactlenzen (FAQ)

Op het gebied van contactlenzen zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden. De tijd dat er alleen een keus gemaakt kon worden uit 'harde' of 'zachte' lenzen ligt definitief achter ons. De kwaliteit van de lenzen is in vergelijking met tien jaar terug bovendien sterk verbeterd. Over contactlenzen leven er bij onze klanten nog veel vragen hebben wij gemerkt.

Daarom biedt Berkhof Optiek u hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen (FAQ) over contactlenzen. Als u op de vraag klikt komt u automatisch bij het antwoord. Staat uw vraag (en antwoord) hier niet tussen ? Mail ons dan, binnen 5 werkdagen heeft u van ons een antwoord retour! Email: info@berkhofoptiek.nl


1. Wat zijn de verschillen tussen 'harde' en 'zachte' lenzen?
2. Kunnen lenzen een oplossing bieden als ik naast een correctie voor afstand
tevens een leesbril nodig heb?

3. Waarom moeten mijn contactlenzen dagelijks gereinigd worden?
4. Waarom moet ik als lensdrager mijn ogen halfjaarlijks laten controleren?
5. Wat als ik last krijg van droge ogen?
6. Kan ik oogdruppels gebruiken met contactlenzen in?


1. Wat zijn de verschillen tussen 'harde' en 'zachte' lenzen ?
Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten contactlenzen, maar deze kunnen grotendeels onderverdeeld worden in twee groepen:

A. 'Zachte' lenzen:                            B. Vormstabiele - 'harde' lenzen
  • daglenzen
  • 2-weeklenzen
  • maandlenzen
    o dag- en nachtlenzen
    o klassieke maandlenzen
  • 6-maandlenzen
  • langetermijnlenzen (1-2 jaar)
Onder 'harde' lenzen verstond men vroeger de eerste generatie lenzen vervaardigd uit een stukje perspex. Deze lenzen waren vrij hard en niet zuurstofdoorlatend. De huidige 'harde' lenzen, ook wel 'vormstabiele' lenzen genoemd, zijn veel minder hard dan vroeger en wel zuurstofdoorlatend. De voordelen van 'vormstabiele' contactlenzen zijn dat ze een uitzonderlijk scherp zicht geven, voor een uitstekende zuurstof-voorziening zorgen en daardoor de minste kans op problemen geven. Ook zijn deze lenzen uiteindelijk goedkoper dan 'zachte' lenzen, voornamelijk omdat de levensduur gemiddeld ruim drie jaar is. Nadelen van 'vormstabiele' lenzen zijn dat er soms een vuiltje onder kan komen, dat er een wat langere gewenningstijd nodig is en dat de lens soms weg kan schieten (en dus niet geschikt is voor alle sporten).

'Zachte' lenzen bestaan voor een groot deel uit water. Het waterpercentage kan variëren van 38% tot ruim 70%. Het voordeel hiervan is dat 'zachte' lenzen meteen vanaf het begin comfortabel dragen. Ze kunnen zich makkelijk aanpassen aan het oogoppervlak en er kan daardoor heel moeilijk een vuiltje onder komen. Voor sporten zijn 'zachte' lenzen dan ook uitermate geschikt. 'Zachte' lenzen moeten echter wel regelmatig vervangen worden, omdat anders door vervuiling van de lenzen diverse problemen kunnen ontstaan. Met welke frequentie de lenzen het beste vervangen moeten worden hangt af van een aantal factoren. Vervangingsfrequenties variëren van 1 dag tot 1-2 jaar. De meest gebruikte vervangingsfrequenties zijn 1 maand en 6 maanden.

terug naar boven


2. Kunnen lenzen een oplossing bieden als ik naast een correctie voor afstand
tevens een leesbril nodig heb?

Contactlenzen zijn eveneens geschikt indien u naast een correctie voor afstand een leesbril nodig heeft. Rond de leeftijd van 40 - 45 jaar neemt het accommodatie-vermogen (scherpstellen) van de ogen af. De natuurlijke lens kan zich niet meer voldoende bol maken om beelden van dichtbij scherp te stellen. Men noemt dit ouderdomsverziendheid of presbyopie. Dit probleem is in veel gevallen op te lossen door het dragen van een leesbril. Soms levert een leesbril echter problemen op met betrekking tot het afstanden zien. Bijvoorbeeld indien u naast een leesbril tevens een bril met een correctie voor afstand nodig heeft. Er zijn daarom verschillende contactlenzen ontwikkeld die het mogelijk maken op alle afstanden scherp te zien.

Het gaat hierbij om bifocale of multifocale contactlenzen, die zowel in 'halfharde' als 'zachte' vorm verkrijgbaar zijn. Deze 'combinatielenzen' (voor bij- of verziendheid en ouderdomsverziendheid) bieden u de mogelijkheid zowel dichtbij als veraf te genieten van een goed zicht:

- bifocale lenzen: lenzen met een verte- en een leesdeel
- multifocale lenzen: lenzen met een verte- en in sterkte oplopend deel voor dichterbij
De keuze voor bifocale of multifocale lenzen hangt nauw samen met uw persoonlijke omstandigheden en bezigheden. Multifocale lenzen bieden u echter natuurlijk zicht op elke afstand, zonder dat enige overgang u hindert.

terug naar boven


3. Waarom moeten mijn contactlenzen dagelijks gereinigd worden?
Het reinigen van contactlenzen dient twee doelen:
  • Onschadelijk maken van micro-organismen.
  • Verwijderen van aanslag op de lens.
Micro-organismen (met name bacteriën) komen overal in onze omgeving voor: ze bevinden zich in de wasbak, aan onze handen en zijn zelfs rondom onze ogen te vinden. Normaal gesproken kunnen deze micro-organismen geen kwaad, maar als het er te veel worden wel. Om te voorkomen dat de micro-organismen, die altijd op een contactlens aanwezig zijn, zich vermenigvuldigen tot een aantal dat schade oplevert, moeten lenzen na het dragen worden gereinigd met een reinigingsvloeistof.

Voor 'zachte' lenzen wordt meestal een alles-in-één vloeistof gebruikt. U kunt hiermee de lenzen reinigen, afspoelen en tevens bewaren. Indien er snel aanslag op de lens komt is soms een aparte dagelijkse reiniger nodig. De handmatige reiniging is met de nieuwe alles-in-één vloeistoffen niet meer nodig. U moet de lenzen minimaal 6 uur in de vloeistof laten liggen zodat het vuil en de eiwitten kunnen loskomen. Aangekoekte eiwitten vormen namelijk een prima voedingsbodem voor bacteriën.

Voor 'harde' (vormstabiele) lenzen wordt bijna standaard een aparte dagelijkse reiniger en een bewaarvloeistof geadviseerd, omdat dit de lenzen beter schoonhoudt. Met 'harde' lenzen wordt gemiddeld een jaar of drie gedaan. Goed reinigen is daarom een vereiste. Overigens zitten er in vloeistoffen voor 'harde' lenzen hele andere stoffen dan in vloeistoffen voor 'zachte' lenzen. Bewaar daarom nooit uw 'zachte' lenzen in deze vloeistoffen. De kans op een rood en pijnlijk oog na het inzetten van een 'zachte' contactlens die behandeld is met vloeistoffen voor een 'harde' lens is groot.

Bewaar uw lenzen nooit in leidingwater of gedestilleerd water: dat heeft geen desinfecterende werking. Daar komt nog bij dat in leidingwater micro-organismen kunnen voorkomen.

Het frequent vervangen van lenzen (maandelijks of 2-wekelijks) is eveneens een uitstekende mogelijkheid om vervuiling tegen te gaan. Echter ook bij lenzen die regelmatig vervangen worden is reiniging noodzakelijk. Alleen voor daglenzen is reinigen overbodig, want die worden aan het eind van elke dag weggegooid. Vanuit hygiënisch oogpunt bekeken is het dragen van daglenzen daardoor een van de meest veilige manieren van lensdragen. Bij daglenzen zijn dan ook geen bewaar- of desinfectievloeistoffen nodig.

terug naar boven


4. Waarom moet ik als lensdrager mijn ogen halfjaarlijks laten controleren?
Een regelmatige controle van uw lenzen is belangrijk om de toestand van de lens en uw oog in de gaten te houden. Tevens kunnen tijdens zo'n controle adviezen gegeven worden over eventuele verbeteringen aan het contactlensdragen. De meeste contactlens-gerelateerde complicaties kunnen voorkomen worden door simpelweg uw ogen regelmatig te laten controleren. Wij adviseren u om ieder half jaar uw ogen en de passing van de contactlens te laten controleren door uw opticien. Kleine irritaties aan uw oog kunnen dan opgemerkt worden (nog voordat u het zelf merkt) en verholpen worden, voordat het een serieus probleem wordt.

De uitwisseling van zuurstof (O2) en kooldioxide (CO2) gebeurt bij het hoornvlies door direct contact met de buitenlucht. Een contactlens op het oog vermindert in meer of mindere mate deze uitwisseling van O2 en CO2. Een tekort aan zuurstof door contactlensgebruik kan structurele en optische veranderingen aan het hoornvlies geven, zoals:

a. verdikking van het hoornvlies. Dit uit zich meestal in waziger zien. Deze aandoening is te verhelpen door de contactlenzen minder langdurig te dragen of andere contactlenzen met een betere zuurstofdoorlaatbaarheid te dragen.

b. uitzetting van bloedvaten aan de rand van het hoornvlies. De contactlensdrager merkt hier niets van, behalve dan dat het oogwit er rood en geprikkeld uitziet. Vaak geeft dit de ogen een vermoeide aanblik. Deze aandoening komt voor als de contactlens niet goed past of bij te lang dragen van de contactlens. De roodheid verdwijnt meestal binnen enkele dagen na aanpak van de oorzaak.

c. kleine kratertjes centraal op het hoornvlies. De contactlensdrager merkt dit meestal niet, echter soms geeft dit een gevoel alsof er zandkorrels in de ogen zitten.

d. vaatingroei aan de bovenkant van het hoornvlies. Meestal merkt de drager hier niets van. Op den duur kan het gezichtsvermogen door deze vaatingroei verminderen.

e. troebelingen in de diepere lagen van het hoornvlies. Deze afwijking komt niet vaak voor, maar is wel ernstig omdat deze troebelingen meestal niet meer verdwijnen en dus een permanente vermindering van het gezichtsvermogen geven.

Vanwege bovenstaande mogelijkerwijs optredende complicaties is halfjaarlijkse controle door uw opticiën noodzakelijk.

terug naar boven


5. Wat als ik last krijg van droge ogen?
Indien u last heeft van droge ogen, overleg dan met uw opticiën of een traansupplement in de vorm van oogdruppels (zogenaamde 'kunsttranen') kan helpen. Deze oogdruppels helpen het oog en de lens vochtig te houden. Voor zowel 'harde' (vormstabiele) lenzen als voor 'zachte' lenzen zijn dit soort middelen op de markt. Er bestaan inmiddels ook lenzen die beter geschikt zijn voor mensen met droge ogen, zodat zij ook lenzen kunnen blijven dragen.

Veel mensen hebben last van droge ogen op de werkvloer. Met name airconditioned kantoren zorgen nog al eens voor overlast. Controleer de luchtvochtigheid eens. Soms kan een bevochtiger wonderen doen. Ook tijdens een vliegreis kunnen uw lenzen minder comfortabel aanvoelen. De luchtvochtigheid in een vliegtuig tijdens een lange vlucht is namelijk gehalveerd ten opzichte van normaal. Het droge gevoel dat veel contactlens-dragers hierdoor ervaren is niet schadelijk, maar wel vervelend.

terug naar boven


6. Kan ik oogdruppels gebruiken met contactlenzen in?
Medicijnen in de vorm van oogdruppels (zoals bijvoorbeeld voor hooikoorts of bij droge ogen) kunnen alleen gebruikt worden in combinatie met 'harde' contactlenzen. Het is meestal geen probleem om gelijktijdig bij het dragen van 'harde' (vormstabiele) contactlenzen oogdruppels te gebruiken. Dit geldt overigens niet als de lenzen sterk vervuild zijn. In die situatie kunnen medicamenten gemakkelijk aan de lens hechten.

Bij 'zachte' lenzen is het verhaal anders. Een 'zachte' contactlens werkt als een soort spons en neemt bestanddelen van de oogdruppels op. Meestal is dat niet wenselijk. Met name oogdruppels die benzalkoniumchloride als conserveermiddel bevatten moeten niet in contact met een 'zachte' contactlens gebracht worden. Deze stof bindt namelijk aan een 'zachte' contactlens en kan dan schadelijk voor het oog zijn. Aan dragers van 'zachte' contactlenzen wordt dan ook geadviseerd om na het toedienen van oogdruppels minimaal een half uur te wachten voordat de 'zachte' contactlenzen ingezet worden.

terug naar boven